/

Minimeringsmästarna

Katrineholms kommun deltar för första gången i Minimeringsmästarna och gör det i samarbete med Sörmland Vatten och Avfall AB. I Katrineholm har fyra familjer fått chansen att delta i tävlingen.

Vad är Minimeringsmästarna?

Katrineholms kommun deltar för första gången i Minimeringsmästarna och gör det i samarbete med Sörmland Vatten och Avfall AB. I Katrineholm har fyra familjer fått chansen att delta i tävlingen.

Minimeringsmästarna är en nationell tävling för hushåll som vill minska på de onödiga sakerna, utgifterna, stressen och klimatavtrycket. I ett års tid får deltagare inspireras till hur man kan leva mer hållbart och samtidigt tävla mot andra hushåll i den stora Sverigekampen.

Hur går Minimeringsmästarna till?

Under resan som Minimeringsmästare får samtliga deltagare i hela länet träffa varandra på tematräffar under hela året. Där utbyter deltagarna erfarenheter och får tips och inspiration från projektledningen och föreläsare. Utöver träffarna får deltagarna olika utmaningar som ska genomföras till nästa träff, till exempel laga mat på rester eller anordna en klädbytarträff med kompisar!

Varför finns Minimeringsmästarna?

Tyvärr ser nuläget rätt dåligt ut. Vi shoppar i Sverige som om det fanns 4,2 jordklot och vi gör av med 466 kg avfall varje år per person. Det är nästan ett halvt ton! Per person! Ja, det är galet. Men det går att göra något åt det, och vi kan göra det tillsammans. Att minska på sitt avfall är inte bara bättre för miljön - du kan spara pengar och få mer tid till annat.

Bli minimeringsmästare

Just nu är ansökningsperioden över och fyra familjer har valts ut i Katrineholm.

Bli digital minimeringsmästare

Alla som vill kan bli Digitala minimeringsmästare. Det innebär att du deltar i tävlingen genom att göra utmaningar och dela hur du gjort det i dina sociala medier. Rapporterar du in utmaningarna på Minimeringsmästarnas webbplats har du chans att vinna mindre priser och kan stötta en specifik kommun i kommunkampen.​

Så här blir du en digital minimeringsmästare. Länk till annan webbplats.

Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling

Med projektet Minimeringsmästarna är vi med och bidrar till att uppnå de globala målen för hållbar utveckling. Tillsammans bidrar vi till att uppnå följande mål:

Mål 11: Hållbara städer och samhällen Länk till annan webbplats.
Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion Länk till annan webbplats.
Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna Länk till annan webbplats.

 

Agenda 2030 målen 11, 12 och 13

Mer information och kontakt

Har du frågor om Minimeringsmästarna? Kontakta kommunikation@sormlandvatten.se
eller läs mer om tävlingen på Minimeringsmästarnas webbplats Länk till annan webbplats.