Utställning Åsa Cederqvist – En storts Metabolism

Utställningen borrar i vår kultur, det som utgör vår kultur. Att vara en kropp i en kropp, i en förväntan, i ett sammanhang. Att äta eller ätas.

Åsa Cederqvist är intresserad av vad som händer när vi töjer på en form, drar ut på den och omvandlar den till något nytt, på känsla. Vi människor vet så mycket, men vi får ingen undervisning om vad som faktiskt finns mellan det rationella och det emotionella. Det du känner kanske inte är rationellt, men din känsla är ju riktig. Eller?

Konstnären Åsa Cederqvist har de senaste åren utforskat lek, tillit och vardagens magi. Utställningen En sorts Metabolism bildar en slags allegorisk berättelse om hur det är att möta olika material och former. Former som vill få dig som betraktare att känna och tänka.

Utställningen borrar i vår kultur, det som utgör vår kultur. Att vara en kropp i en kropp, i en förväntan, i ett sammanhang. Att äta eller ätas.

Åsa Cederqvist presenterar i Katrineholms konsthall nya skulpturer och fotografier som tillsammans leker med vår vardag, men även med våra sinnen och begreppsvärld. De mjuka skulpturerna är klädda med elastiska tyger med digitaltryckta mönster konstnären tagit fram. De är monterade på stativ av järn.

I titeln finns ordet metabolism. Metabolism är ett annat ord för ämnesomsättning och innehåller alla de processer som sker i kroppen från att du ätit något till det att det avlägsnas. Det som utgör grunden för våra liv.

Om konstnären

Åsa Cederqvist har tidigare ställt ut på Norrköpings Konstmuseum i Norrköping, Österängens konsthall i Jönköping, på Wetterling Gallery i Stockholm samt i flertalet utställningar internationellt. 2016-2017 var hon vistelsestipendiat på renommerade Künstlerhaus Bethanien i Berlin. Nästa år kommer Åsa Cederqvists dokumentär-fiktion Mama Dada Gaga ha premiär.

Åsa Cederqvist är även lektor i konst och undervisar på Textilprogrammet på Konstfack.

Vernissage lördag 13 oktober 11–14
Utställningen håller på 13 oktober–17 november

Fler datum