Utställning Lars Tunbjörk – Paris Fashion Week

Se den världskände fotografen Lars Tunbjörks foton från Paris Fashion Week i Katrineholms konsthall.

Ta möjligheten att se den världskände fotografen Lars Tunbjörks foton i Katrineholms konsthall.

Om utställningen:
Fotografen Lars Tunbjörk (1956–2015) hade en unik blick på världen. Genom sin kamera skildrade han det svenska folkhemmets förändring från 1980-talet och framåt, med både humor och allvar. Mest känd är han för bildserien ”Landet utom sig” där han fotograferade svenska mellanstora städer. Detta blev också hans internationella genombrott, 1993 visades ”Landet utom sig” på International Center of Photography i New York. Fotografierna innebar en förnyelse av det fotografiska bildspråket som kommit att påverka nya generationer av fotografer. Efter det arbetade han för utländska tidningar som New York Times Magazine, GEO och Le Monde.

Lars Tunbjörk fick helt fria händer när tidningen Libération bad honom att skildra den luxuösa modeveckan Paris Fashion Week på sitt eget sätt. Uppdraget resulterade i ett uppmärksammat bildreportage som belönades med förstapris i World Press Photo 2005. Istället för att trängas med de andra fotograferna runt catwalken valde Lars att fotografera det som händer bakom kulisserna, i omklädningsrummen och på festerna.
Lars kom att bli känd för sitt absurda och humoristiska sätt att se på tillvaron. Han fotograferade det allra mest vardagliga, i färg och med blixt. ”Tunbjörkare” är i dag ett begrepp som används när man vill beskriva en absurd vardagsmiljö.

Han gav ut flera böcker, de viktigaste är Kontor, Hem och Vinter. Vinter, var hans sista stora projekt och visades på Moderna Museet i Stockholm. Bilderna berättade återigen om Sverige, denna gång en mörkare och mer personlig skildring av landet. Lars var i intervjuer öppen med att han, framförallt under vinterhalvåret ofta var deprimerad.

Lars kom genom åren att få en rad utmärkelser, han hade ett sjuttiotal separatutställningar över hela världen. Han är representerad i flera fotosamlingar bland annat på Museum of Modern Art New York, Centre Pompidou Paris, DG Bank Collection Tyskland.

Lars avled av hjärtstillestånd utanför sitt hem i Stockholm 2015, han blev 58 år. Han var en av Sveriges viktigaste fotografer. 2016 bildades Lars Tunbjörks Stiftelse för att bevara och tillgängliggöra Lars konstnärliga arv.
Utställningen som visas här är ett av stiftelsen projekt för att sprida kunskap om Lars Tunbjörks verk. Den är helt nyproducerad och bygger på ett urval av bilderna från reportaget i Libération.

Utställningen är producerad av Lars Tunbjörks Stiftelse med stöd från Svenska Postkodstiftelsen.