Media & design - Estetiska programmet

För dig som vill arbeta kreativt med kommunikation, digitala verktyg och att fotografera, designa och producera film. Programmet är högskoleförberedande.

En person står bakom en filmkamera och filmar två andra personer.
Foto: Hanna Maxstad.

Du får chansen att utvecklas i en verklighetstrogen miljö med modern utrustning och engagerade elever och lärare. Vi arbetar med att producera media i text, ljud och bild – ofta i skarpa case.

Dörrarna står öppna mellan salarna och eleverna kan alltid räkna med goda råd. Det är nära till alla lärare på programmet. Vi försöker att efterlikna arbetslivet och forma eleverna till kunniga och ansvarstagande vuxna.

Digitala medier

Du lär dig om digitala medier och får utveckla din förmåga att kommunicera med digitala verktyg där ljud, bild och berättande står i centrum. Du upplever, tolkar och reflekterar över digitala uttryck ur olika perspektiv. På programmet får du jobba med att producera media, från porträttfoton till radio och film, i skolans tv-studio och fotostudio.

Kärnämnen och medieämnen

Kreativitet och kommunikation genomsyrar även kärnämnena. En vanlig skoldag består av en blandning av mediekurser och traditionella ämnen. De kunskaper du får inom media har du nytta av i andra ämnen, till exempel om du väljer att redovisa en uppgift i svenska i form av en film eller ett bildspel.

 

Ny teknik och kreativa lösningar

Media och design-eleverna är mycket drivande på skolan och ligger steget före när det gäller teknik och kommunikation. Vi har kreativa lösningar på alla fronter och försöker leva som vi lär. Vi syns ofta i olika sammanhang, både på och utanför skolan. Här får du tre kreativa år med många kluriga utmaningar och trevlig samvaro med likasinnade.

Skarpa case ger viktig erfarenhet

I våra uppfräschade och specialanpassade lokaler finns både en egen tv-studio och fotostudio med modern utrustning. Ofta arbetar vi med skarpa case i samverkan med företagare, utställningar, mässor och tidningar. Det ger dig viktig erfarenhet i
hur arbetslivet fungerar.

Gästföreläsare kommer till oss och berättar om sitt yrke och hur de tänker när de arbetar. Estetiska programmets inriktningar är de enda högskoleförberedande gymnasieprogrammet som från första dagen arbetar med en tydlig programkaraktär i alla ämnen. Undervisningen är ofta tvärvetenskaplig och kan innefatta flera olika ämnen. Vill du ha särskild behörighet till en viss högskoleutbildning behöver d planera dina studier. Prata gärna med vår studie- och yrkesvägledare om du vill studera vidare på högskolan.

Här kan du se inriktningens timplan. Pdf, 129.3 kB. Observera att timplanen är preliminär och kan komma att ändras.

Gymnasiegemensamma kurser: Engelska 5 & 6, Historia 1b & 2b - kultur, Idrott och hälsa 1, Matematik 1b, Naturkunskap 1b, Religionskunskap 1, Samhällskunskap 1b, Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2 & 3.
Programgemensamma kurser: Estetisk kommunikation 1, Konstarterna och samhället.

Inriktnings- och programfördjupningskurser tillkommer, exempelvis Film- och tv-produktion 1 & 2, Fotografisk bild 1 & 2 samt Grafisk llustration.

Hur många poäng krävs för att komma in?
Det varierar utifrån hur många som söker. Senaste åren har estetelever kommit in om de haft behörighet att söka ett högskoleförberedande program.

Prata gärna med en SYV om du vill veta mer.

Är det färdighetsprov även till Media och design?
Nej, färdighetsprov är det endast till Animation och visualisering, eftersom det är en spetsutbildning.

Till Media och design söker man med sina betyg.

Måste man kunna rita/fotografera/filma innan man söker till estet?
Nej och ja - om du söker till Animation och visualisering måste du göra ett färdighetsprov, men det finns olika sätt att göra proven på. Här kan du läsa mer om det.

I övrigt krävs inga direkta förkunskaper, men du måste vara intresserad av att fotografera/filma/rita/designa och vara nyfiken på att lära dig mer om detta.

Om jag vill gå Media och design, måste jag ha en egen kamera?
Nej, all utrustning du behöver för dina studier finns på skolan. Och det finns specialutrustade salar för de olika kurserna, till exempel TV-studio, animationsstudio, animationsverkstad, fotoateljé, designverkstad med mera.


Programblad

Våra programblad är praktiska A4 som du själv kan ladda ner till din dator eller skriva ut om du vill. De innehåller kortfattad information om programmet.

Programblad Animation och visualisering Pdf, 325.4 kB.

Programblad Media och design Pdf, 348.7 kB.

Studie- och yrkesvägledning

Har du frågor eller funderingar om det Estetiska programmet kan du kontakta vår studie- och yrkesvägledare. 

Thereze Jacobsson Siverskog

Telefon: 0150-578 98
Mejl: thereze.j.siverskog@katrineholm.se