Försäljnings- och serviceprogrammet

För dig som vill arbeta med service, kommunikation och tjänster. Du vill ta egna initiativ, vara kreativ och ta ansvar. Försäljnings- och serviceprogrammet är ett yrkesprogram. Efter studenten kan du jobba direkt. Du får behörighet till yrkeshögskolorna och, vid val av kurser, grundläggande högskolebehörighet.

Tre elever ser in i kameran och ler från skolans elevdrivna kiosk.
Foto: Hanna Maxstad

Programmet ger fördjupade kunskaper för arbete inom detalj- och partihandel.

Programmet kan leda till arbete inom till exempel försäljning och marknadsföring, butikskommunikation, butiksledning, inköp och logistik eller kundservice.

Du som väljer försäljnings- och serviceprogrammet får gå ett mångsidigt program som ger dig nya färdigheter. Du lär dig bland annat att kommunicera på många olika sätt och att möta människor.

Som elev på programmet utvecklar du din förmåga att samarbeta, både på arbetsplats och i skolan. Du behöver vara nyfiken och positiv till att möta kunder eller besökare.

Programmet leder fram till en grundläggande behörighet till högskolan och universitetet. Programmet ger dig en yrkesexamen, där har du har fått fördjupade kunskaper inom försäljning och service, samt en grundläggande behörighet till yrkeshögskolan. I programmet ingår de kurser som ger dig en grundläggande behörighet för fortsatta eftergymnasiala studier. Dessa kan du dock välja bort om du inte tycker det är relevant för dig.

Elever vid bord, bredvid står en lärare.

Möjlighet att starta eget företag

Entreprenörskap, kommunikation och servicekunskap är viktiga moment. Du får möjlighet att utveckla din förmåga att planera, genomföra och utvärdera ditt arbete. Du övar dig på att sälja och får kunskaper inom internethandeln. Under tredje året får du även möjlighet att starta, driva och avveckla ett eget företag, ett UF-företag.

På programmet har jag fått driva UF-företag vilket har gett mig kunskaper och erfarenheter inom företagande och entreprenörskap samtidigt som jag har haft väldigt roligt”, säger Alva som är elev på programmet.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

I årskurs två och tre är sammanlagt 15 veckor av utbildningen lagd på en arbetsplats vilket är en viktig del av utbildningen. Vårt nära samarbete med lokala företagare ökar dina chanser till jobb under och efter gymnasiet.

Det här är programmet för dig som drömmer om att starta, driva eller utveckla ett företag. Med försäljning, service och entreprenörskap i fokus blir du redo för din nästa stora utmaning, oavsett vad det är”, berättar Johan Stenhols, yrkeslärare.

Gå in på karriarihandeln.se Länk till annan webbplats. för att få tips på många olika karriärmöjligheter.

Här kan du läsa programmets timplan. Pdf, 76 kB. Timplanen är preliminär och kan ändras.

Gymnasiegemensamma kurser: Engelska 5, Historia 1a1, Idrott och hälsa 1, Matematik 1a, Naturkunskap 1a1, Religionskunskap 1, Samhällskunskap 1a1, Svenska/Svenska som andraspråk 1.

Programgemensamma kurser: Entreprenörskap, Personlig försäljning 1, Servicekunskap 1, Affärsutveckling och ledarskap, Branschkunskap inom handel, Handel och hållbar utveckling, Praktisk marknadsföring 1, Information och kommunikation 1, Inköp 1.

700 poäng programfördjupningskurser tillkommer.

Programblad

Vårt programblad för försäljnings- och serviceprogrammet Pdf, 145 kB. och är en praktisk A4 som du själv kan ladda ner eller skriva ut om du vill. Den innehåller kortfattad information om programmet.

Studie- och yrkesvägledning

Har du frågor eller funderingar om Handels- och administrationsprogrammet kan du kontakta vår studie- och yrkesvägledare.

Jenny Palm
Telefon: 0150-577 38
Mejl: jenny.palm@katrineholm.se