Restaurang- och livsmedelsprogrammet

För dig som vill arbeta med mat och dryck. Du utvecklar din förmåga att möta kunder och ge service. Programmet ger både yrkesexamen och, vid val av kurser, grundläggande högskolebehörighet.

Två elever står och lagar mat i ett kök.
Foto: Hanna Maxstad

Här står måltiden i centrum! Du lär dig om livsmedelsproduktion, dryck, servering, service, hygien, specialkost med mera. Dessutom tränar du dig i att planera och organisera. Förutom att gilla att laga mat bör du tycka om att samarbeta och ha viljan att ge bra service.
Våra elever på Lindengymnasiet förbereder, tillagar och serverar mat varje vardag. Det är full fart i köket och alla arbetar hårt. Det är skarpt läge varje dag och utbildningen skulle inte kunna vara närmare verkligheten.

Man växer som människa, man får en inspirerad miljö med positiva lärare som brinner för sitt uppdrag om att vara en del i vår utveckling! Sedan blir det en familjär stämning på programmet mellan årskurserna där man lär sig av varandra", berättar eleven Miranda.

Under din gymnasietid är du med och arrangerar olika evenemang, till exempel gourmet- eller pubkväll. Du planerar, budgeterar och beräknar råvaror samt tillagar och serverar.
Alla yrkeslärare på programmet har branscherfarenhet och våra lokaler är utrustade med tillagningskök, beredningskök och ett kök där vi bakar.

Det är en bred yrkesutbildning. Eleverna tillbringar många timmar i köket och lagar mat på riktigt. De arbetar med allt: servering, kassa, bakning och matlagning", säger läraren Mikko.

Programmet ger dig en yrkesexamen och möjligheter att fördjupa dig i kurser inom restaurang och livsmedel. I programmet ingår även de kurser som ger dig en grundläggande behörighet för fortsatta eftergymnasiala studier. Dessa kan du dock välja bort om du inte tycker det är relevant för dig.

Elev rör i grytor.

Kök och servering

Vår inriktning kök och servering förbereder dig praktiskt och teoretiskt för att arbeta som exempelvis kock eller med servering. Förutom att arbeta som kock eller servitris arbetar även tidigare elever som dietister, kostrådgivare samt inom livsmedelsindustrin och livsmedelshandeln.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

I årskurs två blir du tilldelad en praktikplats av dina lärare. I årskurs tre har du möjlighet att påverka var du vill göra din APL. Praktiken ger ofta möjlighet till extrajobb på kvällar, helger och lov. Våra elever har varit i hela Sverige och ibland utomlands, på allt ifrån små caféer till stora restauranger.

Restaurang Gjutaren

Som elev på restaurang- och livsmedelsprogrammet är du med och driver restaurang Gjutaren, med alla arbetsmoment från måltidsplanering till disk. Service och bemötande av gästerna är givetvis en viktig del. Klockan elva varje dag öppnar restaurang Gjutaren vid Lindengymnasiet och cirka 700 personer ska äta lunch. Salladsbaren ska vara fräsch, flera varmrätter ska vara klara, drycker, tallrikar och bestick i ordning.

Kurser och programinnehåll

Gymnasiegemensamma kurser: Svenska 2 och Svenska 3, Engelska 5 och Engelska 6, Historia 1a1, Idrott och hälsa 1, Matematik 1a, Naturkunskap 1a1, Religionskunskap 1, Samhällskunskap 1a1, Svenska/Svenska som andraspråk 1. Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6 kan väljas bort.

Programgemensamma kurser: Hygien, Livsmedel- och näringskunskap 1, Branschkunskap, Service och bemötande 1.

1200 poäng inriktnings- och programfördjupningskurser tillkommer.

 

Utbildingsplan

I utbildningsplanen kan du se vilka kurser du får läsa i programmet. Du kan också se i vilken årskurs du som elev läser kurserna.

Utbildningsplanen kan komma att ändras.

Inriktningar och yrkesutgångar erbjuds i mån av plats och vid tillräckligt många sökande. Betygsurval kan behövas vid fler sökande än platser. Kontakta studie- och yrkesvägledare om du har frågor om det.

 

Utbildningsplan restaurang- och servering, kök och servering

Poäng

ÅK1

ÅK2

ÅK3

 

 

 

 

 

Gymnasiegemensamma ämnen

 

 

 

 

Engelska 5

100

100

 

 

Engelska 6

100

 

100

 

Historia 1a1

50

 

50

 

Idrott och hälsa 1

100

50

50

 

Matematik 1a

100

100

 

 

Naturkunskap 1a1

50

 

50

 

Religionskunskap 1

50

 

50

 

Samhällskunskap 1a1

50

 

 

50

Svenska 1 / Svenska som andra språk 1

100

100

 

 

Svenska 2/ Svenska som andra språk 2

100

 

100

 

Svenska 3/ Svenska som andra språk 3

100

 

 

100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programgemensamma ämnen

 

 

 

 

Hygien

100

50

50

 

Livsmedels- och näringskunskap 1

100

50

50

 

Branchkunskap inom restaurang o livsmedel

100

100

 

 

Service och bemötande 1

100

100

 

 

 

 

 

 

 

Inriktningsgemensamma ämnen

 

 

 

 

Mat och dryck i kombination

100

 

100

 

Matlagning 1

100

 

100

 

Servering 1

100

 

100

 

 

 

 

 

 

Programfördjupning - Skolans val

 

 

 

 

Bageri 1

100

 

 

100

Drycker och ansvarsfull alkoholservering

100

 

 

100

Frukost och bufféservering

100

 

100

 

Matlagning 2

200

 

200

 

Matlagning 3

200

 

 

200

Matsalshantverk

100

 

 

100

Specialkoster

100

 

50

50

 

 

 

 

 

Individuellt val

200

 

100

100

 

 

 

 

 

Gymnasiearbete

100

 

 

100

 

 

 

 

 

 Totalt

2800

 

 

 

Programblad

Våra programblad är praktiska A4 som du själv kan ladda ner till din dator eller skriva ut om du vill. De innehåller kortfattad information om programmet.

Programblad Restaurang- och livsmedelsprogrammet Pdf, 257.6 kB.

Studie- och yrkesvägledning

Har du frågor eller funderingar om Restaurang- och livsmedelsprogrammet kan du kontakta vår studie- och yrkesvägledare.

Karin Hagemar Falk

Telefon: 0150-577 95
Mejl: karin.hagemar.falk@katrineholm.se