Restaurang- och livsmedelsprogrammet

För dig som vill arbeta med mat och dryck. Du utvecklar din förmåga att möta kunder och ge service. Programmet ger både yrkesexamen och, vid val av kurser, grundläggande högskolebehörighet.

Två elever står och lagar mat i ett kök.
Foto: Hanna Maxstad

Här står måltiden i centrum! Du lär dig om livsmedelsproduktion, dryck, servering, service, hygien, specialkost med mera. Dessutom tränar du dig i att planera och organisera. Förutom att gilla att laga mat bör du tycka om att samarbeta och ha viljan att ge bra service.
Våra elever på Lindengymnasiet förbereder, tillagar och serverar mat varje vardag. Det är full fart i köket och alla arbetar hårt. Det är skarpt läge varje dag och utbildningen skulle inte kunna vara närmare verkligheten.

Man växer som människa, man får en inspirerad miljö med positiva lärare som brinner för sitt uppdrag om att vara en del i vår utveckling! Sedan blir det en familjär stämning på programmet mellan årskurserna där man lär sig av varandra", berättar eleven Miranda.

Under din gymnasietid är du med och arrangerar olika evenemang, till exempel gourmet- eller pubkväll. Du planerar, budgeterar och beräknar råvaror samt tillagar och serverar.
Alla yrkeslärare på programmet har branscherfarenhet och våra lokaler är utrustade med tillagningskök, beredningskök och ett kök där vi bakar.

Det är en bred yrkesutbildning. Eleverna tillbringar många timmar i köket och lagar mat på riktigt. De arbetar med allt: servering, kassa, bakning och matlagning", säger läraren Mikko.

Programmet ger dig en yrkesexamen och möjligheter att fördjupa dig i kurser inom restaurang och livsmedel. I programmet ingår även de kurser som ger dig en grundläggande behörighet för fortsatta eftergymnasiala studier. Dessa kan du dock välja bort om du inte tycker det är relevant för dig.

Elev rör i grytor.

Kök och servering

Vår inriktning kök och servering förbereder dig praktiskt och teoretiskt för att arbeta som exempelvis kock eller med servering. Förutom att arbeta som kock eller servitris arbetar även tidigare elever som dietister, kostrådgivare samt inom livsmedelsindustrin och livsmedelshandeln.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

I årskurs två blir du tilldelad en praktikplats av dina lärare. I årskurs tre har du möjlighet att påverka var du vill göra din APL. Praktiken ger ofta möjlighet till extrajobb på kvällar, helger och lov. Våra elever har varit i hela Sverige och ibland utomlands, på allt ifrån små caféer till stora restauranger.

Restaurang Gjutaren

Som elev på restaurang- och livsmedelsprogrammet är du med och driver restaurang Gjutaren, med alla arbetsmoment från måltidsplanering till disk. Service och bemötande av gästerna är givetvis en viktig del. Klockan elva varje dag öppnar restaurang Gjutaren vid Lindengymnasiet och cirka 700 personer ska äta lunch. Salladsbaren ska vara fräsch, flera varmrätter ska vara klara, drycker, tallrikar och bestick i ordning.

Kurser och programinnehåll

Gymnasiegemensamma kurser: Svenska 2 och Svenska 3, Engelska 5 och Engelska 6, Historia 1a1, Idrott och hälsa 1, Matematik 1a, Naturkunskap 1a1, Religionskunskap 1, Samhällskunskap 1a1, Svenska/Svenska som andraspråk 1. Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6 kan väljas bort.

Programgemensamma kurser: Hygien, Livsmedel- och näringskunskap 1, Branschkunskap, Service och bemötande 1.

1200 poäng inriktnings- och programfördjupningskurser tillkommer.

Programinnehållet här ovanför gäller för elever som söker till och börjar gymnasiet till höstterminen 2024. För elever som söker till och ska börja gymnasiet till höstterminen 2025 kommer vi uppdatera programinnehållet så det stämmer överens med ämnesbetygsreformen Gy25.

Studie- och yrkesvägledning

Har du frågor eller funderingar om Restaurang- och livsmedelsprogrammet kan du kontakta vår studie- och yrkesvägledare.

Karin Hagemar Falk

Telefon: 0150-577 95
Mejl: karin.hagemar.falk@katrineholm.se