VVS- & fastighetsprogrammet

För dig som vill arbeta med installation, drift och underhåll av tekniska system. Du lär dig om värme, vatten och sanitet. Efter studenten kan du jobba direkt. Du får behörighet till yrkeshögskolorna och, vid val av kurser, grundläggande högskolebehörighet.

Elev på VVS och fastighetsprogrammet arbetar och ser glad ut
Foto: Hanna Maxstad.

Du gillar teknik och vill arbeta med installationer, drift och service av fastighetsanläggningar. Du tränar dig i att arbeta efter ritningar och kopplingsscheman och att lösa uppgifter självständigt och med andra.

Det är stor variation på arbetsuppgifter både teoretiskt och praktiskt. Många olika typer av arbete i verkstaden. Vi får lära oss svetsning och att löda med olika material och att koppla rör till alla olika apparater som finns i fastigheter”, säger eleverna Samuel Hägglund och Samuel Karlsson.

Utbildningen omfattar installation vid både nybyggnation och renovering. Du lär dig också att serva och reparera utrustning som finns i en fastighet. Du läser kurser i svetsning och lödning. Du tränar och arbetar i verklighetsliknande miljöer. Alla våra yrkeslärare har erfarenhet från branschen.

Elev som svetsar.

Inriktningen VVS

Vi erbjuder inriktningen VVS där du lär dig att installera och underhålla vatten- och värmeinstallationer, värmepumpar och andra typer av uppvärmningsanläggningar i bostäder, kontor och industrifastigheter.

I årskurs två och tre fördjupar du dina kunskaper om installation, drift och underhåll av värme, vatten och sanitet. Du lär dig att installera rör av olika material och att sammanfoga dem med svetsning, lödning och olika typer av kopplingar.

Programmet erbjuder i dagsläget ett fåtal platser lärlingsutbildning inom fastighet, kyl- och värmepumpsteknik och ventilationsteknik.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

En del av utbildningen består av APL på företag i branschen. Vi har ett mycket bra samarbete med företagen i vår region och du är garanterad 15 veckors APL under årskurs två och tre. APL varvas med praktiska och teoretiska kurser på skolan och gymnasiegemensamma ämnen.

Efter utbildningen

Efter programmet kan du arbeta inom flera olika yrken i en bred bransch. Om du arbetar två år som lärling kan du sedan göra ditt branschprov och arbeta som VVS-montör.
Utbildningen ger behörighet till yrkeshögskola. I programmet ingår även de kurser som ger dig en grundläggande behörighet för fortsatta eftergymnasiala studier. Dessa kan du dock välja bort om du inte tycker det är relevant för dig.

Kurser och programinnehåll

Gymnasiegemensamma kurser: Svenska 2 och Svenska 3, Engelska 5 och Engelska 6, Historia 1a1, Idrott och hälsa 1, Matematik 1a, Naturkunskap 1a1, Religionskunskap 1, Samhällskunskap 1a1, Svenska/Svenska som andraspråk 1. Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6 kan väljas bort.

Programgemensamma kurser: Elkraftteknik, Systemuppbyggnad, Värmelära, Verktygs- och materialhantering.

1200 poäng inriktnings- och programfördjupningskurser tillkommer.

Programinnehållet här ovanför gäller för elever som söker till och börjar gymnasiet till höstterminen 2024. För elever som söker till och ska börja gymnasiet till höstterminen 2025 kommer vi uppdatera programinnehållet så det stämmer överens med ämnesbetygsreformen Gy25.

Studie- och yrkesvägledning

Har du frågor eller funderingar om VVS- och fastighetsprogrammet kan du kontakta vår studie- och yrkesvägledare.

Thereze J Siverskog
Telefon: 0150-578 98
Mejl: thereze.j.siverskog@katrineholm.se