/

Publicerad:

Har du rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten?

Du som är 65 år och äldre och tar ut hela din allmänna pension kan ha rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten.

Bostadstillägg är ett tillägg till den allmänna pensionen för dig som har en låg pension. Det är skattefritt och betalas ut med maximalt 6 540 kronor per månad.

Innan du ansöker bör du göra en beräkning för att ta reda på om du har rätt till bostadstillägg. Din bostadskostnad, dina inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få något bostadstillägg. Du bör därför göra en beräkning innan du ansöker.

På Pensionsmyndigheter kan du göra en preliminär beräkning för att se om du kan ha rätt till bostadstillägg www.pensionsmyndigheten.se/beraknabt Länk till annan webbplats.

Är din totala pension inklusive tjänstepension högre än 16 500 kronor efter skatt behöver du inte göra någon beräkning för då kan du i regel inte få något bostadstillägg, oavsett andra inkomster eller tillgångar. Lever du tillsammans med någon räknas bådas inkomster med och beloppen blir då lägre.

Du ansöker enklast genom Pensionsmyndighetens webbtjänst.

Du, eller nära anhörig till någon som inte längre själv kan ha hand om sina ekonomiska angelägenheter, kan ansöka om bostadstillägg via www.pensionsmyndigheten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

För mer information kan du kontakta Pensionsmyndighetens servicekontor på Djulögatan 27. Öppettider måndag-fredag klockan 10-16.
Telefon Pensionsmyndigheten 0771-776 776