/

Publicerad:

Dags att prata alkohol med din tonåring?

Vid många tillfällen framåt är risken hög att unga dricker alkohol. Tonåringar bryr sig om vad deras vårdnadshavare säger så vi ber er att prata med era unga om alkohol.

Tänk om-kampanjen

Under 2020 genomför Katrineholms kommun och Polisen informationsinsatsen Tänk om som handlar om föräldrar/vårdnadshavare, tonåringar och alkohol. Arbetet startar till valborg och fortsätter med insatser vid tillfällen som exempelvis skolavslutning och läslov/halloween. Vid dessa tillfällen är risken för att unga ska dricka alkohol högre än vanligt.

Tänk om-kampanjen Länk till annan webbplats.

Prata om alkohol

Nu vänder vi oss till föräldrar och vårdnadshavare i Katrineholms kommun eftersom ni är de viktigaste personerna i era tonåringars liv. I undersökningar har man sett att de flesta föräldrar/vårdnadshavare tror att de kan påverka sin tonåring genom att prata om alkohol i tonåren. Och det stämmer. Tonåringar bryr sig om vad ni säger – även om det inte alltid verkar så i stunden.

Ett konsekvent nej till alkohol från föräldrar har nämligen visat sig vara en gräns som tonåringar inte bara förväntar sig, utan även drar sig för att passera. Vi vill därför uppmana dig som är förälder att berätta för din tonåring vad du tycker är okej eller inte kring alkohol.

Att prata om alkohol är inte alltid det lättaste. Ett råd kan vara att börja med att ta del av tips och fakta om alkohol och tonåringar på www.tänkom.nu Länk till annan webbplats.

Vill du ha råd och stöd?

Är du orolig över din tonårings drickande? Funderar du på dina egna alkoholvanor eller är du orolig för någon annans drickande?

Du kan alltid höra av dig till oss i kommunen. Det gäller både barn, unga och vuxna som vill ha råd och stöd. Vi finns tillgängliga på vardagar klockan 8.00–16.30.

Ring eller skicka sms: 073-773 50 23
Mejl: radochstod@katrineholm.se

Vid frågor om kampanjen

Kommunstrateg, Katrineholms kommun
Mejl: kommunen@katrineholm.se

Pirjo Svegréus
Inspektör/Områdespolis Vingåker/Lpo Katrineholm
Mejl: pirjo.svegreus@polisen.se