/

Publicerad:

Förändring av specialkost i skolan

Vid höstterminens start 2020 ändrar vi hanteringen och serveringen av specialkost i förskola, skola och gymnasieskola. Vi förnyar också sättet du ansöker på i vår e-tjänst.

Vad menas med specialkost?

Begreppet specialkost delas upp i två begrepp – specialkost och anpassade måltider.

Specialkost får den som har medicinskt behov av annan kost. Tre skäl till anpassade måltider är vegetarisk kost, religiösa skäl och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. NPF-diagnoser är en vanlig orsak till anpassning av maten eller måltidsmiljö. En elevkonferens eller välkomstsamtal ska alltid ta beslut om behov innan ansökan om anpassad måltid vid NPF-diagnos.

Ansökan sker via vår e-tjänst

Alla barn och unga med behov av specialkost eller anpassade måltider ska ansöka om detta varje år via vår e-tjänst Länk till annan webbplats.. I e-tjänsten finns mer information och svar på frågor som kan dyka upp när du ska ansöka om behov av specialkost eller anpassad måltid.

Behöver du hjälp med din ansökan? Hör av dig till Kontaktcenter på Djulögatan 29 i Katrineholm.

Journalhandlingar ska bifogas i ansökan

En styrkande journalhandling (utdrag ur journal/intyg från hälso- och sjukvården) ska i många fall bifogas med ansökan. Vad som gäller för dig och ditt barn får du reda på i e-tjänsten när du ansöker.

Servering och förbättrad måltidsupplevelse

Studier har visat att olika former av eliminationskost Länk till annan webbplats. (att undvika ett eller flera födoämnen) leder till att barn och unga upplever ett utanförskap och att det kan påverka energiintaget negativt. Under hösten kommer vi därför att utveckla våra flervalsbufféer i skolrestaurangerna med förhoppningen om att motverka utanförskap och skapa en bättre måltidsupplevelse.

Det kommer dagligen att finnas minst en maträtt med lågt laktosinnehåll, en vegetarisk rätt och möjligheter att komponera en egen måltid efter önskemål. Fler barn och elever med specialkost eller anpassad måltid kommer därför att kunna hämta sin mat vid buffén jämfört med tidigare. Pedagogerna ansvarar för serveringen av maten, att rätt barn får rätt mat vid alla måltider. Känner du oro över detta, prata med ditt barns pedagog som är med vid serveringen och kan hjälpa till.

Frånvaro i skolan

Om ditt barn som har specialkost eller anpassad måltid av någon anledning inte är i skolan, måste du meddela detta till köket. Glöm inte heller att höra av dig och berätta när ditt barn är tillbaka i skolan. Detta är viktigt för att säkerställa att ditt barn får den mat hen behöver. Kontaktuppgifter till skolrestaurangen får du genom ditt barns pedagog.

Har du frågor?

Kontakta dietist Frida Segerberg
Mejl: specialkost@katrineholm.se
Telefon: 0150-570 00