/

Publicerad:

Problem vid anhörigbesök på äldreboendena

Tendensen är tydlig. Fler och fler glömmer bort att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Särskilt viktigt är det att följa rekommendationerna vid kontakt med äldre.

Besöksförbudet på Sveriges äldreboenden är förlängt till 31 augusti i år. I Katrineholm har man sett till att anhöriga kan få lite social kontakt med sina äldre genom iPads eller till och med boka ett fysiskt besök vid en plexiglasskärm.

– Reglerna för besök respekteras inte alltid. Antalet besökare är maximerat till två personer men ibland slinker det in fyra, fem anhöriga. Även avståndet till varandra glöms bort. Det förekommer att man går armkrok och ger varandra kindpussar när man säger hejdå till varandra. Det finns också enstaka fall där anhöriga försökt att smita in på äldreboenden, säger Camilla Söderman verksamhetschef vid vård och omsorgsförvaltningen i Katrineholm.

För dig som är 70 år och äldre rekommenderas att undvika nära fysiska kontakter med andra personer än dem man lever i en hushållsgemenskap med.

– Vi har alla ett personligt ansvar att minska risken för smitta oavsett vem man är. För vår personal gäller att stanna hemma om man känner sig det minsta sjuk och att följa de basala hygienrutinerna. Att undvika större sällskap och fester.

Regler för besök på Katrineholms äldreboenden:

  • Du ska vara symtomfri (ingen hosta, feber, andningsbesvär, snuva, nästäppa, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk).
  • Ni ska hålla minst två meters avstånd till varandra. Detta innebär därmed att boende inte kan följa med anhöriga i bil.
  • Max två närstående får komma på besök per tillfälle.
  • Mötesplatsen rengörs av personal efter varje besök.
  • Som anhörig kontaktar du boendet för att boka ett besök.
  • Här hittar du kontaktuppgifter till våra äldreboenden. Länk till annan webbplats.

Se filmen (Antal smittade inom vård och omsorg 17 juni) där kommundirektör Sari Eriksson vädjar till anhöriga till boende på äldrevården, att inte ta hem sina äldre över midsommar.

Alla har ett eget ansvar att inte föra smittan vidare – tack för att du hjälper till.