/

Publicerad:

Anhörigveckan blir digital

2020 års anhörigvecka blir digital. Anledningen är det rådande pandemi-läget och en möjlighet att nå ut till fler genom sociala medier.

Anhörigstödet i Katrineholms kommun arrangerar varje år flera föreläsningar, temakvällar och möten för målgruppen anhöriga runt den 6 oktober som är nationella anhörigdagen.

— Det här är en målgrupp som inte alltid syns och som gör ett enormt arbete för att vårda eller stötta sina nära. Anhöriga riskerar egen ohälsa utan stöd för sin situation. Många fokuserar gärna på den som är sjuk men ser inte den som står bredvid, säger Linda Bentholm som är anhörigkonsulent vid Katrineholms kommun och delaktig i samarbetet kring anhörigveckan.

I år blir temaveckan digital och istället för föreläsningar och fysiska möten kommer anhörigstödet att informera via sociala medier och katrineholm.se.

— Vi har fått tänka om och förändra hur vi arbetar. Under anhörigveckan som vi tjuvstartar redan fjärde oktober kommer våra medborgare att få information om vilka vi är och vilket stöd vi kan ge via Katrineholms kommuns sociala medier, säger Linda Bentholm och fortsätter:

— Det blir väldigt annorlunda men vi hoppas också på att istället för att ha under 50 personer i en föreläsnings-sal så kan vi nå betydligt fler med korta budskap. Det viktiga är att den som behöver stöd vågar höra av sig så vi kan ge råd och stöd.

Vilken hjälp kan jag som anhörig få?

— Anhörigstödet i Katrineholm finns för olika målgrupper: Barn, ungdomar, vuxna som lever nära missbruk och beroende, vuxna anhöriga till någon med ohälsa, funktionsnedsättning eller äldre. Även barn som anhöriga, barngruppen omfattar både psykisk ohälsa och missbruk/beroende. Du som lever i våld i nära relation eller nära någon som blir utsatt.

Vem är anhörig?

Du kan vara barn, syskon, partner, kusin, en släkting, en nära vän eller granne. Vilket stöd som passar dig som anhörig beror på dina behov och den livssituation du befinner dig i. Du behöver inte själv veta vad du vill ha för stöd.

Vill du veta mer om anhörigveckan eller vilken hjälp du kan få av oss?

Läs mer på våra olika sidor för anhörigstöd

Mediakontakt:

Linda Bentholm, anhörigkonsulent

Telefon: 0150-578 60