/

Publicerad:

Katrineholm är sjätte djurvänligaste kommunen i Sverige

Från plats tio till sjätte i årets kommunranking av Djurens Rätt. Katrineholms kommun klättrar fyra placeringar jämfört med 2020.

Andelen växtbaserad mat och högt ställda djurskyddskrav vid upphandling är två av flera kriterier som påverkar kommunrankingen.

Vegetarisk och veganskt ökar

Vegetarisk och vegansk mat i skola och förskola ökar i hela landet enligt rapporten från Djurens Rätt Länk till annan webbplats. som också berättar att många kommuner valt att minska mängden kött i vanliga kötträtter. I rankingen för 2021 så har Katrineholms kommun klättrat till plats sex från plats tio år 2020.

- Vi är väldigt glada över att se att det vi gör innebär en skillnad för klimatet och att det också uppmärksammas positivt. Sveriges djurvänligaste kommun är en viktig värdemätare för hur det går för oss, säger Robert Henriksson som är enhetschef för mat och måltider.

Klimatpåverkan & målsättningar

Katrineholms kommun arbetar aktivt med klimatpåverkan och att öka andelen klimatsmarta val. Under perioden 2020-2023 satsr vi bland annat på att:

  • 40 procent av livsmedelsinköpen ska vara ekologiska.
  • 15 procent av livsmedelsinköpen ska vara närproducerade (inom en radie av 25 mil).
  • ställa högre miljökrav vid upphandling i enlighet med agenda 2030.

Vill du veta hur vi arbetar för fler klimatsmarta måltider?

Kolla in vårt måltidspolitiska program 2020-2023 Pdf, 20.6 MB..

Årets djurvänligaste kommun

Topplistan och ranking för Sveriges djurvänligaste kommun 2021 Länk till annan webbplats. är en ranking som organisationen Djurens Rätt Länk till annan webbplats. gör årligen där alla landets kommuner kan delta.