/

Publicerad:

Utställningslok invigt

I lördags slogs portarna till Lokstallarna i Katrineholm upp för ett utställningslok. Kulturnämndens ordförande Cecilia Björk var på plats och talade inför en väl utspridd publik på cirka 30 personer.

Foto på ett svartmålat ånglok.

Utställningsloket är ett gammalt ånglok som byggdes redan 1914. Det är ett så kallat växlingslok, det vill säga att det är lite mindre än ett vanligt ånglok men väldigt kraftfullt.

– Det har bland annat använts för att skjuta på de stora, långa och tunga malmtågen på malmbanan mellan Kiruna och Narvik. Det är ett så kallat påskjutslok som är speciellt byggt för att klara av riktigt tunga grejer, ett litet dynamitlok, berättar Lillemor Melin Sving, ordförande i Katrineholms Ånglokssällskap.

Utställningsloket står ute för beskådan hela sommaren. Eftersom det inte är i drift får det tjäna som publikdragare. När det togs ur bruk hamnade det på Järnvägsmuséet i Gävle och hamnade sedan hos Stockholms Ånglokssällskap som fortfarande äger det.

– Men det är vi som har gjort det fint. Vi har målat hela loket och lagat upp det så nu är det verkligen jättefint. Vi drog ut det med vårt gamla diesellok från 1952 som vi har startat upp. Det lyckades vi få i gång i höstas – då hade det stått oanvänt i ca 40 år, så det var väldigt roligt.

Utöver de två nämnda loken har Katrineholms Ånglokssällskap även två gamla ånglok som är dubbelt så stora som utställningsloket på plats i Lokstallarna. Dessa två är från 1918 och 1947. Det senare är ett oljeeldat ånglok som föreningen tänker försöka få i gång till Katrineholmsveckan i augusti.

– Det är vår plan i alla fall. Vi hoppas på att kunna göra någon körning då så att folk får åka med, berättar Lillemor Melin Sving.

För den som är nyfiken på ångloken är det bara att titta förbi. Ser du att det är öppet är du alltid välkommen att titta och ställa frågor.

– Vi är oftast på plats på torsdagar runt klockan 10-14, och den som är nyfiken får såklart komma och kika. Framöver, när pandemin tillåter, hoppas vi kunna ha öppet för visning en helg i månaden.