/

Publicerad:

Hemtjänsten får elbilar

Nu ökar Katrineholms kommun takten på omställningen från fossildrivna personbilar och lätta lastbilar till mer klimateffektiva fordon i kommunens verksamhet.

Hemtjänsten på landsbygden är först ut att få elbilar. Bytet från fossildrivna fordon i Katrineholms kommuns fordonsflotta görs i tre steg med start i Valla på Vallgården. Där installeras fem laddplatser för fyra elbilar och en plug-inhybrid.
- Det känns spännande att byta till elbilar. Reaktioner jag fått från personalen är att de är nyfikna och nöjda. De trivs redan bra efter bara några dagar i de nya bilarna, säger Susanne Classon, enhetschef för Vallgårdens äldreboende och hemtjänsten i Valla.

Topp tio i Sverige i sikte

Förra året var 57 procent av fordonen klimateffektiva, vilket gör oss till andra bästa kommun i länet. Vårt mål för nästa år, 2022, är 75 procent. Då blir vi topp tio i Sverige. Bytet till elbilar för hemtjänsten på landsbygden är en viktig del för att nå den målsättningen.
- Vi kommer att spara cirka 2000 liter diesel per år och per bil. Genom bytet ersätter vi 20 fossildrivna bilar med elbilar och det kommer att göra en stor skillnad på våra utsläpp, säger Stefan Hellström som är enhetschef för verksamhetsservice.

Trafiksäkerhet i fokus

Bilarna har en hög nivå av trafiksäkerhet och är bland annat utrustade med extraljus och har hög markfrigång.
- I upphandlingen har vi ställt krav på att bilarna ska vara extra trafiksäkra och följa Euro N-Cap nivå 5, vi har satsat på bilar med bekväma stolar och bra körställning, högt insteg och hög markfrigång. Detta är också önskemål som vi fått i dialog med skyddsombud från personalgruppen. Vi har även tittat på körsträckan så att bilarna har den räckvidd vi behöver, säger Mattias Haraldsson som är bilsamordnare.

Laddstationer finns nu på plats på Vallgården i Valla med fem laddningsplatser. Där går fyra bilar på el och det finns en plug-in hybrid. I augusti installeras tre laddningsplatser på Yngaregården i Björkvik för två elbilar och två plug-in hybrid. Efter sommaren får Almgården i Julita fem laddningsplatser. Där kommer hemtjänsten ha fyra bilar som går på el och en plug-in hybrid. Senare i år (2021) kommer laddningsstationer även att finnas på Igelkotten och Duvegården i Katrineholm för hemtjänstens elbilar.

Satsningen på elbilar och agenda 2030

I det här projektet är vi med och bidrar till följande globala mål i Agenda 2030:

Mål 11 och 13 i agenda 2030.

Kontakt

Har du frågor om elbilsatsningen? Hör av dig till Stefan Hellström som är enhetschef för verksamhetsservice via vår växel på 0150-570 00.