/

Publicerad:

Katrineholm bäst i Sörmland på friluftsliv

Katrineholms kommun är bäst bland Sörmlands nio kommuner på friluftsliv. Det fastslår Naturvårdsverket i sin årliga rapport Sveriges friluftskommun 2021.  Länk till annan webbplats.
Katrineholm hamnar dessutom på plats 25 bland landets 290 kommuner med en totalpoäng på 29,5 av 32 möjliga.

Flera personer, gamla som vuxna, och en hund sitter i en skog och fikar.
Foto: Hanna Maxstad

– Vi är jätteglada över att se att våra satsningar på friluftslivet ger resultat. Vi har ett framgångsrikt strategiskt arbete kring friluftslivet här i Katrineholm, och vi arbetar kontinuerligt med att skapa fler möjligheter för friluftslivet både i tätorten och på landsbygden, säger Anneli Hedberg, ordförande i service- och tekniknämnden samt ordförande i folkhälsoutskottet.

– Vi satsar även mycket på att lyfta möjligheterna till friluftsliv i Katrineholm via vår digitala tjänst Naturkartan. Förra året ökade vår trafik med 102 procent i jämförelse med året innan, det visar att katrineholmarna är nyfikna och intresserade av att upptäcka vår vackra natur, säger Linda Aldebert, miljöstrateg.

Tidigare placeringar 2017-2021

2017: plats 198 med 10,5 poäng.
2018: plats 103 med 21 poäng.
2019: plats 124 med 20 poäng
2020: plats 80 med 24 poäng
2021: plats 25 med 29,5 poäng.

Om rapporten

Kommunerna har en viktig roll för friluftslivet. För att uppmärksamma och stimulera kommunernas arbete med friluftsliv delar Naturvårdsverket, Sveriges Fritids och Kulturchefsförening och Svenskt Friluftsliv årligen ut pris till Sveriges friluftskommun.
Med anledning av detta genomförs en årlig enkätundersökning. Målet är att över
tid mäta kommunernas arbete som bidrar till att uppnå målen. Den kommun som
uppnår högst antal poäng i undersökningen utses till Sveriges Friluftskommun Länk till annan webbplats..

Upptäck Katrineholms natur

Katrineholms kommun erbjuder fina möjligheter till att ge sig ut i naturen. I Naturkartan Länk till annan webbplats. hittar du massvis med tips på naturnära upplevelser, så som vandringsleder, badplatser, skidspår, friluftsområden, eldplatser, vindskydd med mera.