/

Publicerad:

Har du koll på radonhalten?

Radon varken syns eller luktar, men det kan vara skadligt för din hälsa. Man räknar med att 250 000 villor i Sverige har för hög halt av radon. Eftersom radon är en osynlig, luktfri gas måste du mäta radonhalten i inomhusluften för att veta hur mycket radon som finns i ditt hem.

Bostadsområde ovanifrån. Foto: Hanna Maxstad
Bostadsområde ovanifrån. Foto: Hanna Maxstad

Beställa radonmätning

Om du vill mäta radon ska du kontakta ett godkänt mätlaboratorium för att beställa mätdosor. Mätlaboratoriet ger dig råd om hur mätningen ska göras. Det går inte att beställa dosor genom Katrineholms kommun, utan du behöver vända dig direkt till ett mätlaboratorium.

Misstänker du att du bor i ett radonhus eller känner dig allmänt orolig är du välkommen att kontakta samhällsbyggnadsförvaltningen. Du kan även läsa mer om radon här.

Ta hjälp av vår radonkarta

Med hjälp av vår karta kan du ta reda på om din bostad ligger i ett område med förhöjd risk för höga radonvärden. Klicka här för att öppna kartan. Länk till annan webbplats.

Kontakt

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Telefon: 0150-570 00

Öppettider: måndag till fredag klockan 8-16. Lunchstängt klockan 12-13.
Tillgänglighet: tillgänglighet för besökare

Observera att vi endast tar emot bokade besök. Övriga besök hänvisar vi till Kontaktcenter på Djulögatan 31B i Katrineholm.