/

Publicerad:

Vi firar offentliga måltidens dag 21 oktober

I Katrineholms kommun sätter vi extra fokus på dagen genom att servera vildsvinsrätter med kött från Sörmlands vildsvinsnatta till våra äldre. I förskola och skola serverar vi barnens och elevernas gröna favoriträtter.

Den 21 oktober 2021 är en dag då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt. Måltidens dag har instiftats av Måltidsakademien och infaller alltid tredje torsdagen i oktober. För andra året i rad koordineras dagen av MATtanken och i år serveras i Katrineholm dels mat från närområdet och dels mat som är växtbaserad.

Gröna favoriträtter och kockens vildsvin

Barnens och elevernas gröna favoriträtter serveras till lunch i förskola och skola under torsdagen. Inom äldreomsorgen serveras kockens vildsvin, med kött från Sörmlands vildsvinsnatta, den jakt som Jägareförbundet Södermanland organiserat under juli månad. 38 vildsvin lämnades in till de offentliga köken i Sörmland, för Katrineholm innebär vildsvinsnatta att vi fått cirka 50 kilo kött som vi på olika sätt kommer att servera till våra äldre.

Fakta om MATtanken:

Syftet med satsningen är att:

  • Främja ökad kvalitet på offentliga måltider och att de resurser som satsas på dessa tillvaratas på bästa sätt.
  • Offentliga måltider ska bidra till en hållbar utveckling.
  • Ge ökad kompetens, engagemang och effektivitet hos aktörer i kedjan från producent till konsument.
  • Bredda och förstärka nätverkande och samarbeten inom matproduktion och måltidsfrågor.

Projektet finansieras via den Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling samt av Lantbrukarnas riksförbund och Sveriges konsumenter. Projektet startade i november 2017. En förlängning beviljades i mars 2020 med slutdatum den 31 januari 2023. Styrgruppen består av representanter från Livsmedelsverket, LRF, Sveriges Konsumenter och Landsbygdsnätverkets kansli.

Vill du veta mera om vildsvinsnatta?

Jägareförbundet Södermanlands hemsida Länk till annan webbplats. kan du läsa om vildsvinsnatta och hitta kontaktuppgifter om du är nyfiken på deras arbete.

Vill du veta mer om offentliga måltidens dag i Katrineholm?

Kontakta dietist Frida Segerberg, nås via vår växel på 0150-570 00.