/

Tandvård

Har du ett stort och långvarigt behov av personlig omvårdnad i ditt dagliga liv kan du ibland få särskild hjälp när det gäller tandvård. Det innebär att du kan få bli undersökt där du bor och få viss tandvård till samma avgift som sjukvård.

Har du ett stort och långvarigt behov av personlig omvårdnad i ditt dagliga liv kan du ibland få särskild hjälp när det gäller tandvård. Det innebär att du kan få bli undersökt där du bor och få viss tandvård till samma avgift som sjukvård.

Det som avgör om du kan få hjälpen är behovet av personlig omvårdnad. Behovet av vård ska vara långvarigt, det vill säga under minst ett år. Behovet ska vara så pass stort att du behöver tillsyn minst tre gånger dagligen samt på natten. Din ålder, vilket behov av tandvård du har eller din ekonomi har ingen betydelse för bedömningen.

Även om behovet av tillsyn är mindre kan du också få särskild hjälp med tandvård. Det gäller om du har fått ett beslut om insats enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) eller om du har ett omfattande psykiskt funktionshinder.

Du kan få nödvändig tandvård om du har ett stort och långvarigt behov av omvårdnad. Det innebär följande:

  • Du bor i en särskild boendeform för service och omvårdnad, till exempel sjukhem, äldreboende eller gruppboende.
  • Du får omfattande hälso- och sjukvård i det egna hemmet.
  • Du bor i egen bostad men har mycket stora behov av vård och omsorg.
  • Du har en omfattande psykisk funktionsnedsättning.
  • Du har en funktionsnedsättning och omfattas av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Du får ett erbjudande om munhälsobedömning om kommunen bedömer att du har ett omvårdnadsbehov som ger rätt till särskild hjälp med tandvård.

Det kan vara distriktsjuksköterskan, biståndshandläggaren, personal på äldreboendet eller sjukhemmet eller någon från hemtjänsten som bedömer att du har ett behov. De kan skicka in en ansökan, men det är regionen som avgör om du får intyget. Du får också ett intyg om nödvändig tandvård som ger rätt till tandvård till samma avgift som sjukvård. I stället för ett kort kan det vara ett digitalt intyg. Då behöver du bara lämna ditt personnummer till tandvårdspersonalen.

Telefon

Personer med funktionsnedsättning kontaktar LSS-handläggare

0150-568 64 För dig som är född dag 1-4. Psykiatri född dag 1-15
0150-568 65 född dag 5-8. Psykiatri född dag 16-31
0150-570 91 född dag 9-16
0150-48 81 27 född dag 17-23
0150-568 93 född dag 24-31

Telefontid: Måndag-fredag klockan 10.00-11.30

Äldre i hemsjukvården och boende på äldreboende kontaktar

Vård och omsorg Direkt 0150-48 80 30 för information om aktuell sjuksköterska.
Telefontid: måndag-fredag klockan 9.00-12.00 och 13.30-16.00.

Mer information

Läs mer om kostnader och ersättning inom tandvård på 1177 VårdguidenLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats..