Högskoleprovet

Skriv högskoleprovet och bli en av de tiotusentals studenter som kommer in på högskolan med hjälp av provresultatet.

Om du har gjort högskoleprovet placeras du automatiskt ytterligare i en urvalsgrupp när du söker en utbildning som du är behörig till. Normalt går minst en tredjedel av nybörjarplatserna på högskolan till dem som har ett resultat från högskoleprovet. Konstnärliga utbildningar är ett undantag.

Provet mäter det du behöver för dina studier

Högskoleprovet mäter de kunskaper och färdigheter som är viktiga för studier vid universitet och högskola. Det är alltså inget personlighetstest. Ju bättre förberedd du är, desto bättre resultat kan du få.

Högskoleprovet med anledning av covid-19

För att minska risken för smittspridning av coronaviruset och praktiskt kunna genomföra ett högskoleprov hösten 2020 införs flera begränsningar. Endast personer som inte har ett tidigare giltigt resultat får skriva högskoleprovet.

Ett begränsat högskoleprov kommer att genomföras den 25 oktober. Anmälan öppnar den 25 september klockan 8 och inför att anmälan öppnar går det att gå in i ett digitalt väntrum från klockan 7. På studera.se hittar du frågor och svar om bland annat anmälan och provdagen Länk till annan webbplats..

Vad kostar det?

Det kostar 450 kronor att skriva provet.