Högskoleprovet

Högskoleprovet är ett frivilligt prov. Om du skriver det deltar du i fler urvalsgrupper i antagningen till högskolan. Det ökar dina chanser att komma in på populära utbildningar om du har behörighet. Provet skrivs normalt två gånger om året. Du kan välja Katrineholm som provort.

Två elever i en korridor.
Foto: Hanna Maxstad

Högskoleprovet mäter kunskaper och färdigheter som har betydelse för förmågan att klara av högskolestudier. Det finns inga krav på medborgarskap eller uppehållstillstånd, men provet ges bara på svenska.

För att kunna använda ditt högskoleprovsresultat vid antagning till högskolan måste du vara behörig till den eller de utbildningar du har sökt till. Om det finns fler behöriga sökande än platser på en utbildning, fördelas platserna på olika urvalsgrupper. Minst 1/3 (och högst 2/3) av platserna ska fördelas till betygsgruppen, respektive till högskoleprovsgruppen.

Förbered dig inför provet

Om du ska skriva högskoleprovet finns det flera sätt som du kan förbereda dig på. Du kan öva gratis på tidigare prov, träna på matematik och läsa mycket. Du kan öva på gamla prov på studera.nu/hogskoleprov Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

  • Tänk på att ta med dig giltig legitimation på provdagen för att få skriva provet.

Läs mer och anmäl dig

hogskoleprov.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du aktuella provdatum, anmälningsperioder och gör din anmälan till provet. Du kan också läsa mer om vad som krävs för att få skriva provet, hur det går till och vad det kostar.