Publicerad:

Fritidsbanken i Sverige firar 10 år

Fredagen den 13 januari är det 10 år sedan Fritidsbanken öppnade i Sverige. Det här firas av Fritidsbanken i Katrineholms med bubblig dricka och ballonger. I Katrineholm har Fritidsbanken sedan starten i juni 2019 lånat ut lite över 20 300 artiklar vid lite över 3700 lånetillfällen!


Bara år i 2022 har Fritidsbanken lånat ut 9945 artiklar vid 1334 lånetillfällen.


Kom och låna sportgrejer av oss när du behöver, här nedan kan du läsa allt om hur du gör.

Vanliga frågor om Fritidsbanken

Kostar det något att låna på Fritidsbanken?
Nej, allt är gratis. Alltid!

Är det några förseningsavgifter?
Nej, vi hanterar inte pengar och litar på att folk lämnar tillbaka utrustningen i tid.

Finns det någon åldersgräns för att låna?
Nej, alla får låna, men om det är utrustning med viss skaderisk, såsom slalomskidor och liknande, vill vi ha målsmans godkännande.

Hur länge får jag låna utrustningen?
Lånetiden är max 14 dagar.

Kan man göra ett omlån?
Egentligen inte, men vissa undantag kan ske efter överenskommelse med den lokala Fritidsbanken.

Vad händer om något jag lånat går sönder?
Vi brukar säga att man får en klapp på axeln. Då har vi använt sakerna så långt det är möjligt istället för att de har samlat damm i ett förråd, men vi förutsätter givetvis att du har använt utrustningen som den är tänkt att användas. Kom in till oss med det som har gått sönder så ser vi om det går att plocka reservdelar innan vi tar det vidare till återvinningen.

Var kommer utrustningen ifrån?
Allt är skänkt av privatpersoner, organisationer och företag. Vi sysslar med återbruk och köper inte in någon utrustning.

Jag har prylar hemma som jag inte längre använder, var kan jag lämna den?
Du kan alltid lämna in sportprylar du inte längre använder i Fritidsbankens lokal på Drottninggatan 19, i vår insamlingslåda på Vika återvinningscentral eller i receptionen i simhallen.

Vem bär ansvaret om jag skadar mig på utrustningen jag lånat?
Utrustningen lånas ut i befintligt skick och låntagaren ansvarar själv för att se till att den är rätt inställd och fungerar som den ska. Fritidsbanken går regelbundet igenom utrustningen, men kan aldrig garantera full funktionalitet. Lån sker alltså på egen risk.

Tjänar någon pengar på Fritidsbanken?
Fritidsbanken är ett ideellt initiativ och varumärket ägs av den ideella föreningen Fritidsbanken Sverige. I våra stadgar står att Fritidsbanken aldrig får drivas med vinstsyfte och att vi ska hantera så lite pengar som möjligt. De enda som tjänar pengar är de anställda i form av löner.

Vilka personuppgifter sparar ni när jag lånar?
Vi sparar endast namn och mobilnummer (alternativt e-postadress om du inte har ett svenskt mobilnummer).

Öppettider

Fritidsbanken finns i källaren på Safiren, Drottninggatan 19 i Katrineholm.

Måndag klockan 9.00-15.30
Tisdag klockan 9.00-15.30
Onsdag klockan 9.00-15.30
Torsdag klockan 9.00-18.00
Fredag klockan 9.00-15.30

Öppettider sommarvagn på Djulö

Fritidsbanken erbjuder utlån i en vagn intill utegymmet vid Djulöbadet, vecka 24-32 (10 juni-9 augusti 2024).

Måndag - fredag klockan 10-15

Öppettiderna kan förändras med kort varsel. Fritidsbanken har stängt alla röda dagar och midsommarafton. Vi stänger klockan 12 vardagar före röd dag.

Låna skridskor i isarenan

När det är allmänhetens åkning finns det möjlighet att låna skridskor, klubba, boll och hjälm i isarenan på Backavallen. Du hittar utlåningen under läktaren, nära entrén. Skridskorna lämnas tillbaka på samma plats när du har åkt färdigt. Glöm inte att torka av skenorna så att de är torra innan du ställer tillbaka dem.

Tider för allmänhetens åkning


Om fritidsbanken

På Fritidsbanken i Katrineholm finns allt från skidutrustning till flytvästar och många andra olika sorters sport- och fritidsprylar. Vi har också spel.

Skänk prylar till oss!

Du kan alltid lämna in sportprylar du inte längre använder i vår lokal, i vår insamlingslåda på Vika återvinningscentral eller i receptionen i simhallen. Det ger fler möjlighet att ha en aktiv fritid och är ett bra sätt att värna om vår miljö.