/

Publicerad:

Hellre parker än parkeringar

Naturen tog stor plats i elevernas visioner om hur framtidens Katrineholm kommer att se ut. Detta var tydligt när kommunens ledningsgrupp och kommunstyrelsen bjöds in till Duveholmsgymnasiet.

Under onsdagen fick elever från samhällsvetenskapsprogrammet (årskurs 2), estetik och media samt animation och visualisering visa upp resultatet av det arbete de utfört till förstudien av Framtidsplan 2050. På besök på Duveholmsgymnasiet fanns kommunens ledningsgrupp och kommunstyrelsen och alla fick mingla och ställa sin frågor om elevernas presentationer. Det fanns filmer att se på, idéer att inspireras av och bilder som visade Katrineholm före och efter.

Det är inspirerande att lyssna på ungas idéer. Speciellt intressant här idag är mötet mellan staden och naturen. Grönska får en stor plats i stadsmiljön i flera av arbetena. Jag tycker att eleverna visar väldigt trivsamma miljöer att leva i och även om allt inte är genomförbar just nu så kan vi få idéer, säger Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Tunnelbana, linbana eller bilfritt centrum?

Majoriteten av eleverna lyfte miljö och hållbarhet som stora frågor. En del gick så långt att det inte skulle finas bilar i centrum och mat skulle levereras hem till dörren. En annan grupp föreslog tunnelbana till kransorterna och även linbana kom på tal. Mötesplatser, både inne och ute, nämndes som viktigt. Galleria men även parker. Och varför inte byta kläder med varandra genom en app? Kanske får du en ny vän ”på köpet”.

Uppdrag till Framtidsplan 2050

Under hösten 2021 fick eleverna på Duveholmsgymnasiet i uppdrag att skissa på hur Katrineholm kommer att se ut i framtiden. Detta är en del av kommunens arbete med att ta fram en ny översiktsplan, Framtidsplan 2050.

Jag är jätteimponerad av elevernas arbete. Det är otroligt viktigt för oss att bredda vårt perspektiv. Det är lätt att fastna i hur det brukar vara men nu får vi tänka några varv till och utmana oss själva lite. Samtidigt är det kul att se att det eleverna önskar även är otroligt viktigt för oss, en hållbar stad, säger Sara Eresund, projektledare Framtidsplan 2050.

Bildspelet visar elever som berättar om sina idéer samt en parkering som gjorts om till park

Kontakt