/

Hälsa och må bra

Katrineholm ska må bättre. År 2022 var ett hälsoår för Katrineholms kommun, men arbetet fortsätter på andra sätt. Vi vill öka kunskapen kring hälsa och förstärka den i kommunen, därför arbetar vi med extra fokus på hälsa.

Hitta din nästa aktivitet

Vill du lära dig mer om goda matvanor? Kanske söker du efter nya kompisar som har samma intresse som du för fotografi eller fysisk aktivitet? Eller vill du uppleva kultur?

I vår eventkalender på event.katrineholm.se hittar du din nästa aktivitet Länk till annan webbplats..

Hitta en idrottsplats nära dig

Du kanske vill spontanidrotta eller besöka en vandringsled? Runt om i Katrineholm finns massor av olika fantastiska saker att upptäcka. På vår sida för idrottsplatser, motionsspår och fritidsaktiviteter kan du hitta vad som finns nära dig där du bor.

Ut i naturen!

Du kan också använda vår naturkarta Länk till annan webbplats. för att söka efter utegym, badplatser, lekplatser, friluftsområden, vandringsleder, cykelleder, naturreservat, grillplatser, kulturmiljöer, platser för fågelskådning, motionsspår eller elljusspår. Där hittar du karta och information om de olika platserna samt om de är barnvagnsvänliga, rullstolsvänliga eller om det finns parkering.

Goda recept

Mat är hälsa - på så många sätt! Visste du att det som är bra för kroppen och hjärnan också är bra för klimatet? På vår receptsida har vi samlat flera goda och klimatsmarta recept som också är bra för hälsan. För gott kan vara fantastiskt på många sätt - nyttigt, klimatsmart och smarrigt!

Psykisk hälsa

Har du en oro kring din eller någon annans psykiska hälsa? På sidan för psykisk hälsa har vi listat en del av det stöd du kan söka, både från kommunen och från andra aktörer, samt information om kommande aktiviteter kring ämnet.


 

Pensionärsdag vid Djulö Herrgård

Efter en lång pandemi fick vi äntligen ta del av ett arrangemang med sång, musik, dans och fika för alla pensionärer.

Seniorerna SPF Lindén samordnade en pensionärsdag vid Djulö Herrgård för alla pensionärer som en kickoff efter pandemin. Dagen bjöd på underhållning av Klasse Möllberg, kören Vänskap, deras egna linedancegrupp, Löpsjötorparna som spelar, sjunger och berättar med mera samt ett gästbesök av kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg.

-Det blev ett mycket uppskattat och lyckat arrangemang och fått mycket fin respons av folk. Samarbetet med Katrineholms kommun och Statt var utmärkt. Att vi kunde genomföra Djulödagen berodde helt och hållet på bidraget som kommunen välvilligt ställde upp med, berättar ansvarig arrangör.

Eventet nådde cirka 600 i publik vilket var över arrangörernas förväntan. Föreningen har även lyckats få nya medlemmar under dagen.

Projektet var ett av årets drömprojekt som fick bidrag av Hälsoåret 2022.

 

Lira blågult Katrinholm

Ett nytt samarbete och en sommarlovsaktivitet för nya deltagare nyfikna på fotboll!

Fotbollsklubbarna Katrineholms SK och DFK Värmbol, Svenska Fotbollsförbundet och Lyckliga gatorna skapade i år ett fint samarbete för en sommarlovsskola i fotbollens tecken.

Fotbollsskolan varade måndag till torsdag i två veckor och riktade sig till individer som i dåläget inte var medlemmar i någon fotbollsförening. Traditionellt riktar sig en fotbollssommarskola till de som redan är aktiva medlemmar i en fotbollsförening. Men genom att istället fokusera på en ny målgrupp fick fler ungdomar uppleva rörelseglädje, ett nytt sammanhang och en ny aktivitet för gemenskap. Föreningarna fick även möjighet till ny- eller årerekrytering till föreningen.

Ca 80 barn deltog i fotbollsskolan och omkring 10% sökte medlemskap i någon av föreningarna efter projektet.

Projektet var ett av årets drömprojekt som fick bidrag av Hälsoåret 2022.

 

Downhill för alla

Spökbackens Alpinklubb i samarbete med CK Ceres skapar möjlighet för en helt ny aktivitet i Katrineholm.

Under fyra lördagar under september månad hölls Spökbacken öppet för downhill och cykling i terräng. Något som Spökbacken inte kunnat erbjuda i samma utsträckning tidigare.

Backar och terrängbanor röjdes upp under sensommaren och stod klar för öppning tillsammans med liften i början av september. Genom den nya aktiviteten kunde medborgare och andra besökare erbjudas en upplevelse på höjd i naturen även under vår, sommar och höst.

Aktiviteten visade sig vara en hitt med cirka 250 besökare mellan allt från 5 till 70 år. Utöver cykelaktiviteten ville fler besöka området för att endast ta liften upp till toppen för att njuta av utsikten.

Projektet har lett till nya samarbeten och har idag planer på att fortsätta erbjuda downhill och cykel i terräng även under 2023.

Projektet var ett av årets drömprojekt som fick bidrag av Hälsoåret 2022.

 

Pumpkin Run och Höstmarknad

Uppåt 70 barn deltog i årets lopp bland pumpor läskiga dekorationer.

När trädens blad började skifta färg och halloween närmade sig bjöd föreningen Halloween 2.0 på en annorlunda upplevelse i Katrineholms kransort Valla. Pumpor och läskig dekor stod placerade längs den förbestämda sträckan, pumpor fanns till salu på höstmarknaden, Friskis&svettis bjöd på uppvärmning och olika uppträdanden genomfördes under eventet. Uppåt 250 besökare närvarade under dagen. Om du missade årets lopp så håll ut. En ny planering är ingång inför år 2023.

Projektet var ett av årets drömprojekt som fick bidrag av Hälsoåret 2022.

 

Hälsa genom dans

En höst fylld med kravlös dans stärkte både deltagarnas psykiska, fyiska och sociala välbefinnande.

Under hösten genomfördes ett dansprojekt, Hälsa genom dans, med fokus på kravlöshet på Kulturhuset DuD. I projektet erbjöds individer med sjukskrivning, i en ekonomisk utsatt situation eller upplevd psykisk ohälsa att ta del av projektet som syftar till att öka just det psykiska välbefinnandet. Genom en timmes vägledning fick deltagarna erfara röelseglädje till musik, pulshöjande aktivitet, lära känna sin kropp genom dans, social gemenskap och en stund för ett inre lugn. De olika områdena täckte därmed inte bara behandling av den psykiska hälsan utan också det fysiska och sociala välbefinnandet.

Insatsen baserades på den forkningsbaserade metoden Dans för hälsa som riktar sig till unga tjejer med psykisk ohälsa. I detta fall erbjöds istället vuxna möjligheten att avgiftsfritt få ta del av kravlös dans under en period av 10 veckor. Projektet visade genom självskattning på goda resultat och till önskad fortsättning.

Projektet var ett av årets drömprojekt som fick bidrag av Hälsoåret 2022.

 

Katrineholm mot våld

Tillsammans står vi starka och enade mot våldet! Tillsammans räddar vi liv!

Kvinno- och Tjejjouren Miranda firade 40år i år och bjöd till med en större ljusmanifestation med fackeltåg och gästartist vid Stortorget. Eventet stod för att stoppa våldet och bryta tystnaden kring ämnet, att uppmärksamma alla de kvinnor och tjejer som varje år har utsatts för dödligt våld och dem som levt och lever med grovt våld.

Kvinno- och Tjejouren förklarar att våldsutsatta inte vågar söka stöd på grund av rädsla att inte bli trodd eller för att bli skuldbelagd för sin egen utsatthet. Med ljusmanifestationen vill de inspirera till ställningstagande, att stå enade på de utsattas sida, och på så vis förändra normer och attityder i samhället.

Kvällen bjöd på fackeltåg som lyste upp mörkret, viktiga samtal mellan deltagare, arrangörer och gästande talare. Kvällen avslutades med ett sprakande uppträdande av gästartisten Maxida Märak.

Arrangörerna berättar att kvällen blev lyckad, där de fått möjlighet att lyfta folkhälsofrågan, nått ut med det stöd Katrineholm erbjuder, värvt nya stödmedlemmar samt volontärer till stödchatt och trygghetsvandring.

Projektet var ett av årets drömprojekt som fick bidrag av Hälsoåret 2022.

 

Ingrid Siggesdotters medeltidsmarknad

En marknad fylld med bland annat medeltida hantverk och kläder, elslukning och yxkastning var en riktig höjdare för våra Katrineholmare.

Under tredje lördagen i juni flyttade medeltiden in vid Djulö där spelföreningen Kattcon arrangerade en medeltidsmarknad som uppskattades av både katrineholmare och kommuner runt om.

Marknaden var den första i kommunen och erbjöd nyfikna besökare att se eldslukning, testa på att kasta kniv och yxa, gå på marknad med medeltida hantverk, tyger, kläder, smycken och träleksaker och tilltugg så som viltklämmor och brända mandlar.

-Dagen blev mycket bättre än vad vi hade trott! Det blev många fler besökare än beräknat, uppåt 1000-1200 besökare. Nästa år kommer vi att satsa igen med fler samarbeten och aktiviteter. Vi har redan idag flera intresserade till nästa år, förklarar Patrik Ljungberg från spelföreingen Kattcon.

Projektet var ett av årets drömprojekt som fick bidrag av Hälsoåret 2022. Kattcon hoppas nu att fortsättningsvis kunna få bidrag och sponsorer på annat håll för att kunna arrangera och utveckla eventet även nästa år.


Kartprojektet med fotopasset

Är du en av deltagarna som kanske redan vunnit något pris genom kartprojektet?

Den 1 juni genomfördes den första lottningen där tre pristagare drogs utifrån de inlämnade svarskorten från orienteringen. Fler dragningar kommer att genomföras till och med den 31 augusti, så passa på medan kartprojektet fortfarande är igång!

Kartprojektet är samarbetsprojekt mellan PRO och SPF Seniorerna Näckrosen och bygger på Katrineholms Orienteringsklubb (KOK) tidigare genomförda "fotopasset". Kartprojektet är en anpassad karta med en promenadvänlig orientering i stadskärnan.

- Vi ville helt enkelt få ut så många som möjligt att på ett lättsamt sätt komma i rörelse, där rollatorer och andra hjälpmedel inte skulle vara något hinder, säger John-Erik Nyman från SPF Seniorerna Näckrosen

Katrineholms kommun gick redan i slutet av förra året ut med att 2022 ska katrineholmarna må bättre och ett Hälsoår skulle inspirera till bättre levnadsvanor. Med en hel del förplanering skickades en ansökan in till Drömprojekt 2022 och beviljades medel för att trycka upp nya kartor.

Med fotopasset letar du efter kontrollpunkter som matchar motivet eller detaljen på fotot. Lämnas dessutom svarskorten in på Pensionärernas hus är man med i flertal lottningar under perioden. Nya startkort finns att hämta för dem som vill vara med i varje månadsdragning, helt gratis. Du kan hämta den på Pensionärernas Hus, Katrineholms Turistinformation, Djulöbadets Camping och ICA Nära. 


I Like It - Hälsodag med rörelseglädje för hela familjen

Under lördagen samlades föreningar och barn över hela Katrineholm vid Sportcentrum för att testa på olika idrotter och aktiviteter.

Det blev en minst sagt lyckad dag med bollsport, dans, pilbåde, orientering, boxning, parasport, frisbee och mycket mer. Eventet uppmuntrade till att få uppleva och hitta sin grej, en kickstart på sommarlovet och möjligheten att få träffa nya vänner. På plats peppade också äventyraren Oskar Kihlborg och Ylva Hällen de unga till att våga utmana sig själva.

Dagen skapades av +Katrineholm och En Frisk Generation i samarbete med Katrinholms kommun och föreningsliv för att skapa rörelseglädje och en möjlighet för barn och ungdomar att hitta nya intressen inom föreningslivet.


Hyreshuset: “Tillsammans är en styrka”

- Vad vi kan göra tillsammans är det som gör skillnad, berättar Fredrik Ydevall, marknadschef vid Hyreshuset Katrineholm - en av många samarbetspartners till Hälsoåret 2022.

Hur kan vi med gemensamma krafter arbeta för ett tryggare och varmare Katrineholm? Det är en fråga som Fredrik Ydevall och Hyreshuset funderat över. Lösningen blev samarbetsprojektet “Tillsammans i Katrineholm”.
- Vi är en del av samhället och vill också vara det. Det finns många bra företag i Katrineholm som gör bra saker och hur kan vi skapa mer effekt av det? Inledningsvis var det vi i Hyreshuset, Ica Maxi, Sörmlands Sparbank, Fastighetsbyrån och Miranda som startade nätverket. Nu ser vi att vi kan göra mer med fler företag och därför bjuder vi alla som vill att vara med utifrån sina egna förutsättningar, säger Fredrik Ydevall.

Som del i Hälsoåret vill vi lyfta goda exempel från näringslivet i Katrineholm. Tillsammans i Katrineholm och Hyreshusets arbete är ett av dem.
- Vi har bildat ett nätverk mellan olika företag där vi som en delaktivitet gör trygghetsvandringar i centrala Katrineholm. Vi vill också få med föreningslivet i detta, de föreningar som ställer upp med volontärer får ett litet bidrag tillbaka för sitt engagemang - på så sätt skapar vi många goda effekter på olika sätt, berättar Fredrik Ydevall och fortsätter:
- Jobbar vi tillsammans i olika frågor, näringsliv, föreningsliv och kommun så är vi starka. Det är en styrka att arbeta tillsammans.

Hyreshuset arbetar mycket med socialt engagemang och har idag även samarbete med 25 olika föreningar och aktiviteter inom idrott och kultur för att hjälpa varje arrangör på vägen att bli lite bättre och utvecklas i sitt engagemang.
- Vi sätter känslor på vår vision så att den blir viktig i vardagen och det gör skillnad, att vara med och bidra hjälper också att samhället stärks och internt skapar det en stolthet hos alla som jobbar på Hyreshyset. Det är viktigt för oss, avslutar Fredrik.


Citysamverksan: Gröna Kulle Runt samlade hela stan

Hallå där Therése Larsson! Du jobbade med ett motionslopp som genomfördes på skärtorsdagen. Vad är det?
- Gröna Kulle Runt var ett evenemang för hela familjen med fokus på rörelse och fysisk aktivitet. Att barnen får en utmaning och möjlighet till fysisk aktivitet känns viktigt och stärkande. Att få avsluta dagen med dans till Robin Bengtssons sång och musik var fantastiskt kul!

Kul! Varför vill Citysamverkan vara med i hälsoåret?
- När jag fick höra att Katrineholms Kommun satsar på ett hälsoår blev jag överlycklig då jag har en hälsopedagogsutbildning sedan tidigare. Du kan göra enormt mycket kring ämnet och Citysamverkan är ett fantastiskt forum för att skapa roliga och värdefulla aktiviteter i vår fina stadskärna. I år med extra fokus på hälsa!

Vad var det som hände under dagen?
- Vi började tillsammans med ett välkomnande i Stadsparken klockan 12. Sen körde vi igång med uppvärmning (mycket viktigt) tillsammans med STC Katrineholm. De var grymma på att peppa deltagarna! Sedan tog sig barnen, tillsammans med sina föräldrar om de ville, runt en kortare bana i centrum. Efter målgång fick alla barn något gott att fylla på energidepåerna med och det fanns möjlighet till fler aktiviteter i parken! Alla deltagare kunde testa på bokbowling med biblioteket, familjefys och Röris med Friskis & Svettis, HittaUt tillsammans med Fritidsbanken och mycket mer! Vi fick också besök av Mica från ICA Maxi. Klockan 15 välkomnade vi Robin Bengtsson upp på scenen, då dansade vi ordentligt!

Vad ville ni/du uppnå med dagen?
- Tillsammans ville vi skapa en rolig, händelserik och aktiv dag för hela familjen! Kanske får Gröna Kulle Runt bli en årlig påsktradition 😊

 

Ica Maxi: "Vi vill få hela stan att må bättre"

Visste du att Hälsoåret 2022 är i full gång? Katrineholm ska må bättre - och nu satsar vi tillsammans med näringslivet på hälsofrämjande aktiviteter, hela året!

Såhär berättar Emil Remröd, ägare, om den hälsovecka som Ica Maxi Katrineholm genomförde vecka 9:
- Vi kände att vi ville hänga på kommunens initiativ och förstärka det. Vi gillar ju Katrineholm och vill få hela stan att må bättre. Vi jobbar mycket med att få alla i rörelse och leva både längre och hälsosammare liv. Den här veckan blir en del i det och vi har till exempel fem av våra stödföreningar på plats som erbjudit olika aktiviteter. Det är också ett sätt för dem att få visa upp sin verksamhet, säger Emil som också berättar att butiken även bjöd in företag som erbjuder olika hälso-tjänster för att kunna möta deras kunder.

Kommer ni att göra det här igen?
- Jag tror absolut att den här hälsoveckan blir en återkommande vecka. Det är bra att kunna lyfta företag och föreningar som arbetar för att folk ska må bra. Vi jobbar med flera företag och även med Generation Pep. Men vi börjar såklart med våra egna medarbetare. Vi har träningsbidrag, gemensamma gruppträningar, olika aktiviteter och vi har också ett tränings- och massagerum som de kan nyttja när det passar, säger Emil som också passade på att testa dans tillsammans med föreningen Rock U 2 under föreningsdagen i hälsoveckan.


Skridskodag med Viadidakt - hälsoåret 2022

En del hade aldrig stått på ett par skridskor. Trots det tog de mod till sig, att som vuxen för första gången glida fram över den blanka isen. Viadidakts arbetsmarknadsenhet samlade personal och deltagare för en gemensam friluftsdag vid isarenan. Temat var hälsoåret 2022.

Ett av många goda exempel i Hälsoåret 2022 är den friluftsdag som Viadidakts arbetsmarknadsenhet anordnade i början av mars.

– Alla har rört sig i hälsoårets anda. Vi inledde med en uppvärmning på läktaren och då var vi 120 personer. Sedan har de flesta åkt skridskor, det var fler än förväntat som testade, säger Pelle Norén, arbetsmarknadschef.

Stundtals var det full aktivitet på isen. Några höll balansen med hjälp av en stadig ”pingvin”, medan andra såg ut att vara vana skridskoåkare och hanterade både klubba och boll.

– Det här blir man glad av. Den här aktiviteten har också koppling till arbetsmarknaden för deltagarna, att få vara med om en personalaktivitet, säger Lena Blomqvist-Rosenberg, enhetschef.

Utanför hallen erbjöds en tipspromenad och fika i vårsolen. För att alla skulle få en chans att prova att åka skridskor lånade Fritidsbanken ut utrustning. Arbetshandledaren Maud Andersson snörade också på sig ett par skridskor och tog ett fast grepp om ”pingvinen” när hon skulle ut på isen.

– Jag har inte åkt skridskor sedan barnen var små, säger hon.

Ett gäng deltagare från Åbrogården i Vingåker, var med på aktiviteten tillsammans med sin arbetshandledare Mikael Larsson.

– Det var många som aldrig hade provat skridskor förut. Språket är ofta en utmaning i vår verksamhet och vi visar gärna vilka aktiviteter som finns här, säger han.

Vill du också berätta om ditt företags hälsoarbete för era kunder eller medarbetare? Mejla till halsoaret@katrineholm.se

 

Varför gör vi det här?

Katrineholms kommun arbetade under 2022 aktivt arbeta med temat hälsa genom projektet Hälsoåret 2022. Syftet var att öka kunskapen om hälsa, nå fler och göra så att fler mår bättre. Nu fortsätter arbetet med hälsa även om Hälsoåret avslutats.

Vad är hälsa?

Hälsa är ett brett perspektiv med många delar. Men vad innebär det då att må bra? Vi ser att det finns flera aspekter av god hälsa som påverkar hur en person mår. Det kan vara:

  • kost
  • motion
  • psykisk hälsa
  • social gemenskap
  • personlig utveckling
  • upplevelser
  • kultur
  • nya intressen

Att må bra för oss handlar om att äta bra, hitta rörelseglädje i vardagen, upptäcka nya intressen, uppleva social samhörighet, uppleva och utöva kultur och idrott, att bli sedd av andra och utvecklas som individ i en trygg och stödjande miljö.

Kontakt

Kommunledningsförvaltningen