/

Publicerad:

Onsdagskvällen lystes upp av 1505 ljus i manifestation

Klockan 19 började Stortorget att lysa upp av 1505 ljus. Ett ljus för varje person som under förra året tog sitt eget liv.

Under onsdagskvällen samlades räddningstjänsten, polisen, Svenska kyrkan, Riksförbundet för suicidprevention och efterlevnadsstöd, Region Sörmland, Katrineholms kommun och katrineholmsbor med fler på Stortorget för att minnas de personer som inte längre finns bland oss.

Ljusmanifestationen inleddes av Annelie Hedberg, ordförande i folkhälsoutskottet, med ett tal för att sedan bjudan in till att tillsammans tända ljusen. Hon berättade bland annat om det stora antal som tagit sitt liv under året 2021 men även dem som någon gång övervägt att ta sitt liv.

- Det är för mig ofattbara siffror att ta in, att så många som någon gång funderat på om inte världen skulle vara bättre utan dem, säger Anneli Hedberg.

Hon beskriver att det handlar om äldre människor och ungdomar, det handlar om personer i alla olika socioekonomiska grupper och till och med om barn. Det är också många fler som rycks ifrån oss genom suicid än som dör i trafiken trots att vi har en nollvision för båda.

Anneli ställde sig frågan vad då du och jag kan göra för att hjälpas åt att störa döden.

- Som medmänniskor behöver vi, både få, och ge mer kärlek och värme. Ring den där vännen du vet sitter ensam! Bjud med kollegan på en lunchpromenad! Prata med grannen, säg hej till den du möter på promenaden och le mot människor du möter på stan. Ditt leende kan vara livsavgörande, säger Anneli Hedberg

Ljusmanifestationen är en del av en hel månad där psykisk hälsa uppmärksammas extra i Katrineholm. Detta i samband med den suicidpreventiva dagen till och med världshälsodagen för psykisk hälsa. Under månaden erbjuds möjligheten att ta del av föreläsningar, workshops och aktiviteter med tips på hur vi kan må bättre och hur vi kan hjälpa dem som mår dåligt omkring oss. Läs mer om månadens program.


Behöver du prata med någon?

Behöver du prata med någon?

Du behöver inte vara ensam med dina tankar.

Behöver du akut hjälp, ring 112

Lokalt

Din kurator på vårdcentralen, i skolan och på ungdomsmottagningen

Mercur, telefonnummer 0150-576 94, Mercur på webben

Anhörigcentralen, telefonnummer 0150-57860, Anhörigcentralen på webben

Familjeteamet, telefonnummer 0150-575 88, Familjeteamet på webben

Ungdomsenheten, telefonnummer 070-283 62 55 

Miranda Kvinno- och tjejjour, telefonnummer 0150-780 44

Präster och Diakoner i Svenska Kyrkan. Telefon: 0150-772 00

Nationellt

Mind för psykisk hälsa  Länk till annan webbplats.erbjuder information om olika stödlinjer

Föräldralinjen, telefonnummer 020-85 20 00

BRIS, telefonnummer 166111

Äldrelinjen, telefonnummer 020-22 22 33

Anhöriglinjen, telefonnummer 0200-239500

Vårdguiden, telefonnummer 1177

Självmordslinjen, telefonnummer 90101 eller via deras chatt Länk till annan webbplats.

SuicidPrevention och EfterlevandeStöd (SPES), telefonnummer 020-181800

Stödlista: Psykisk hälsa i kristid

Via stödlistan: Psykisk hälsa i kristid Länk till annan webbplats. finns råd och länkar till information, tips och stöd för psykisk hälsa i kristid. Stödlistan påbörjades under pandemin och utvecklas löpande med avseende på kriser i Sverige och i vår omvärld, nu senast kriget i Ukraina.