/

Publicerad:

Kompisfest på Stensättersskolan

Stensättersskolan firade Fritidshemmens dag med en Kompisfest för att uppmärksamma de framsteg som eleverna har gjort under vårens värdegrundsarbete.

Under våren har eleverna i helklass och grupper arbetat med olika frågor relaterade till värdegrund och det är i detta sammanhang Kompisfesten blir ett firande av det arbete som skett. En fin gest för att uppmärksamma alla de positiva handlingar som eleverna har gjort under våren.

Under våren har man i helklass och grupper arbetat med de här frågorna.

Det har exempelvis handlat om att se olika filmer och lyssna på poddar som tar upp händelser för diskussion, allt på de olika årskursernas nivå. Det har varit en särskild insats där alla årskurser varit inblandade.

Festen var en ceremoni där eleverna dubbas till en bra kompis innan de fick diplom och kompispiller. Genom att äta dem kommer eleverna "för alltid att vara bra kompisar".

(Psst...Kan du hålla en hemlis? Kompispillren var mumsigt strössel.)

Det fanns också en picknick ute på skolgården med musik och ansiktsmålning, gatukritor, frisbeegolf, dragkampoch annat skoj. Det fanns fruktspett, pizza och smoothie. Allt detta med syfte till att skapa gemenskap och glädje bland barnen.

Och när högtalarna drog igång musik och alla smaskat i sig av den goda picknicken var stämningen helt klart på topp. Kompisdagen var "jättekul och bra", tyckte ett par elever, och på frågan om det är lätt eller svårt att vara en bra kompis blev svaret:

Det är lätt! Man ska säga hej och vara snäll och vara mot andra som man vill att de ska vara mot en själv."

Värdegrundsarbetet fortsätter efter festen är slut. Att arbeta med värdegrundsfrågor är en komplex fråga och det är något skolan fortsätter att jobba med under en längre tid. Kompisfesten handlar om att fira delsteg och framsteg på vägen.

Genom att skapa en positiv dag för eleverna att fira sitt arbete skapar man stolthet över arbetet som gjorts och en uppmuntran att fortsätta att arbeta med värdegrund i framtiden.