/

Publicerad:

Så här gör du om du hittar en död vildkanin med misstänkt kaningulsot

Med anledning av att flertalet kaniner har hittats döda i den smittsamma sjukdomen kaningulsot i Nyköping och Gnesta informerar vi här om vad du som privatperson behöver tänka på.

Så här gör du om du hittar en död vildkanin i Katrineholms kommun

  • Felanmäl detta direkt till oss. Det gör du med hjälp av vår tjänst för Felanmälan. Länk till annan webbplats.Vi kommer därefter att skicka ut vår kommunjägare som tar hand om den döda vildkaninen. Under helger och efter kontorstid ringer du direkt till vår jour och felanmäler, telefon: 0150-571 69.
  • Tänk på att tydligt beskriva var du har hittat vildkaninen och ange dina kontaktuppgifter i felanmälan, detta ifall kommunjägaren behöver komma i kontakt med dig.
  • Undvik att ta i eller röra vid vildkaninen och använd alltid handskar om du hanterar ett dött djur.

– Vi tar den här frågan på allvar och i Katrineholms kommun väljer vi nu att arbeta proaktivt för att minimera riskerna och eventuell spridning av sjukdomen. Därför ska djur som misstänks vara smittade hanteras och förvaras av kommunjägaren, säger Elin Svedling, miljöinspektör på Katrineholms kommun.

Viktigt att veta om kaningulsot

  • Sjukdomen är mycket smittsam och smittspridning kan ske via direktkontakt men även via infekterat material och insekter.
  • Som kaninägare behöver du tänka extra på smittskyddet och eventuell vaccination då sjukdomen är mycket smittsam för andra kaniner och harar.
  • Sjukdomen kan inte sprida sig till människor eller andra djur (bara kaniner och harar).
  • Kontakta din veterinär om du har kaniner som plötsligt dör eller som har symtom på sjukdom. Veterinären kan även hjälpa till med vaccination mot kaningulsot.

Kontakt

För frågor vänligen kontakta miljöinspektör Elin Svedling, telefon: 0150-576 79.