/

Publicerad:

Länsstyrelsen uppmanar till uppmärksamhet angående afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar. Den är inte farlig för människor eller andra djurslag. Texten uppdaterades 8 september klockan 17.55.

Länsstyrelsen uppmanar till uppmärksamhet om du ser sjuka eller döda vildsvin i skogen eller om du har tamgrisar. Informationen på den här sidan kommer från Länsstyrelsen. Länk till annan webbplats.

Vill du veta det allra senaste?

Aktuella nyheter och uppdateringar med den senaste informationen hittar du på deras hemsida som uppdateras kontinuerligt. Länk till annan webbplats.

Du kan fortfarande röra dig i skogen eller ta promenader men var uppmärksam på om du ser vildsvin som verkar sjuka eller som dött. Rör inte vid det döda djuret och gå inte fram till det om du inte har kunskap om hur du hanterar djur smittade med svinpest. Tecken på sjukdom som kan ses hos vildsvin är ostadiga och vingliga rörelser, andningssvårigheter, rinnande ögon och att de är slöa.

Om du har tamgrisar så var uppmärksam på om de får nedsatt aptit, blåaktigt missfärgad hud, om de är vingliga, har andningssvårigheter, diarré eller om du ser tecken på blödningar från mun och ändtarm.

Hjälp till att minska smittspridningen!

Är du utomlands? Tänk då på att:

  • Har du varit i skogen? Rengör utrustning, kläder, skor och stövlar noga före din hemresa till Sverige. Tvätta helst kläder i tvättmaskin. Utrustning kan du sanera i bastu, över 60 grader i 30 minuter.
  • Ta inte med kött eller troféer som är obehandlade hem till Sverige.
  • Har du varit på jaktresa eller besökt en utländsk grisbesättning? Vänta 48 timmar och rengör kläder och utrustning innan du besöker gård med grisar, hanterar foder eller besöker utfodringsplats för vildsvin.
  • Har du haft med dig din jakthund utomlands? Då ska du rengöra utrustning, halsband, västar och liknande. Tvätta även din vovve.

Vill du veta mer om afrikansk svinpest?

Afrikansk svinpest smittar inte från djur till människa. Smitta sker genom direktkontakt mellan djur eller via människor, utrustning och mat som kommit i kontakt med smittat material. Viruset kan överleva länge - även i infekterade livsmedel som inte upphettats tillräckligt.

Läs mer om Länsstyrelsens arbete på deras hemsida. Där hittar du också kontaktuppgifter om du har frågor. Länk till annan webbplats.