/

Publicerad:

Nu har Äsköping också fått en körsbärslund

Nu fortsätter vi arbetet med att plantera körsbärslundar runt om i kransorterna i Katrineholms kommun. Denna gång var det dags för Äsköping, där invånarna fått vara med och välja träd och det blev en körsbärslund med inslag av magnolia.

Jennie Sparén, Daniel Eriksson och Anneli Hedberg planterar i körsbärslunden.

Plantering av körsbärsträd är inget som är nytt för Katrineholms kommun. Under hösten 2017 planterades 100 körsbärsträd i nya Talltullen för att fira Katrineholms 100-års jubileum och under 2023 tillkom körsbärslundar i både Valla och Sköldinge. Körsbärsträden har sedan dess varit väldigt uppskattade när de blommar på våren med sina vackra enkla blommor.

Träden i den nya körsbärslunden har Äsköpings-borna själva valt ut. Totalt kommer nio träd att pryda den lilla ängen längs med Handelsvägen och två kommer att finnas vid Torgbodarna. Det blir både körsbärsträd och magnolia som kommer att blomma i Äsköping.

Framöver kommer även scilla att planteras ut, så att det verkligen blir en blommande plats som inte bara är fin utan också gör skillnad för den biologiska mångfalden, berättar Anneli Hedberg (S) som är service- och tekniknämndens ordförande och som var med och invigningsplanterade den nya lunden.

Deltog vid planteringen gjorde också sockenrådet, där Daniel Eriksson och Jennie Sparén är engagerade.

- Det är jättetrevligt att det blir liv och rörelse på den här platsen som varit tom i ganska många år, säger Daniel Eriksson och får medhåll av Jennie Sparén som är ordförande i Julita Sockenråd:

- Invånarna i Julita har kommit med förslag om vilka träd de önskat till platsen och magnolia och körsbärsträd är fantastiskt vackra när de blommar, säger hon.

Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling

Genom att plantera körsbärslundar i våra kransorter är vi med och bidrar till att uppnå de globala målen för hållbar utveckling. Tillsammans bidrar vi till att uppnå följande mål:

Mål 3: God hälsa och välbefinnande Länk till annan webbplats.
Mål 11: Hållbara städer och samhällen Länk till annan webbplats.
Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna Länk till annan webbplats.
Mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald Länk till annan webbplats.